Luftvärmepump – Göteborg och Västra Götaland

Beställning av installation/service på luftvärmepump i Göteborg

Luft-Luftvärmepump är relativt vanliga system och skillnaden mot en Luft-Vattenvärmepump är sättet på vilket värmen sprids i bostaden. En Luft-Luftvärmepump kan inte tillhandahålla varmvatten då värmen är helt luftburen och sprids i bostaden via en fläkt som sitter integrerad i delen monterad inomhus.

Här är placeringen viktig där en öppen planlösning är fördelaktig då spridningen av värme blir jämnare. Eller kyla, för en stor fördel med den här typen av installation är att det enkelt går att ställa om så att pumpen istället blåser ut kall luft och på så vis kan ge behaglig svalka under varma dagar. Med en Luft-Luftvärmepump kan kostnaderna i helt eldrivna hus minskas med upp till 50 % och tack vare att investeringen är relativt låg kan värmepumpen snabbt betala av sig i form av insparade kostnader.

Luft-Luftvärmepump

Effektivisera din förbrukning av energi här i Göteborg

De pengar som investeras i en värmepump av god kvalitet återbetalas snabbt tack vare den energibesparing som sker. Över längre tid är det med andra ord en väldigt lönsam affär att installera värmepump, inte minst i Göteborg där förutsättningarna är goda. Allt fler upptäcker hur kostnaderna på elräkningen går att minska genom den här moderna teknologin vilken inte är särskilt dyr vid en jämförelse med de omedelbara besparingar som görs.

Den totala driftkostnaden för ett hus kan ofta innehålla helt onödiga utgifter. Det är egentligen en självklarhet att se sig om efter alternativ hållbara på lång sikt och där utgifterna kan minskas med tusentals kronor. Ett väl isolerat hus tillsammans med en värmepump kan i slutändan ge pengar över till annat. Istället för att pengarna går till löpande utgifter kan dessa pengar användas för den där altanen du vill bygga, eller poolen.

Att som boende i Göteborg – eller annan ort i Västra Götaland – skaffa en värmepump är ett lysande val för den som vill minska sina årliga utgifter vad gäller energiförbrukning. Redan på elräkningen kommer skillnaden synas, men det är även ett miljövänligt alternativ.

Fördelar med Luft-luftsvärmepump

 • En stor fördel med värmepumpar är att de kan sänka dina kostnader för uppvärmning av hus i Göteborg och drastiskt minska värmespill oavsett var du bor i Västra Götaland.Genom att luften aktivt avfuktas samt renas kan de även förbättra miljön inomhus. Vi hjälpa dig att hitta luftvärmepumpar som passar för villan och fritidshuset, såväl som större lokaler i exempelvis föreningar.
  Ha i åtanke att enligt regleringar måste luftvärmepumpar installeras av certifierade installatörer i Göteborg och företag som har licens att arbeta med kylbaserade system där särskilt certfikat gäller.

Tillstånd och regleringar för att installation av värmepump i Göteborg

Tillstånd med regleringar för installation av luftvärmepump hanteras på kommunal nivå och för den som ämnar installera i Göteborg gäller därmed Göteborg kommuns regler och de kan skilja sig något från de i Kungälv, Stenungsund eller Lerum. Vanligtvis krävs endast att tillstånd utfärdas eller anmälan till miljöstyrelsen sker för bergvärme.

En del kommuner kräver även tillstånd för luft-luftvärmepump där speciella regler finns för särskilda områden såsom skyddsområden eller områden med detaljplan. Informationen kan sökas upp på kommunens egen webbsida där det framgår vad du behöver ha i åtanke vid installation gällande olika värmepumpar och vad du på förhand behöver kontrollera gällande din specifika kommuns bestämmelser inom området.

Nedan en översikt gällande kostnad för tillstånd att installera värmepump (berg-, sjö- och markvärme) i Göteborg och några närliggande kommuner:

  • Göteborg: 3,600 kronor
  • Mölndal: 1,678 kronor
  • Lerum: 1,550 kronor
  • Partille: 1,400 kronor
  • Kungälv: 2,430 kronor
  • Alingsås: 1,350 kronor
  • Vänersborg: 650 kronor
  • Stenungssund: 1,668 kronor
  • Trollhättan: 1,700 kronor
  • Borås : 800 kronor

Får du rätt offert? Guide om frånluftsvärmepump priser

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Vanliga frågor om luftvärmepumpar

Hur fungerar en Panasonic luftvärmepump?

Kan jag installera bergvärmepumpen själv?

Nej, den måste installeras av certifierad och erfaren installatör.

Kommer min trädgård att förstöras vid installation av bergvärmepump?

Nej, det håll som borras i marken är relativt litet och din gräsmatta kan skyddas från skada. Det kommer inte ske någon större åverkan på din tomt och borrhålet är faktiskt endast ca 15 cm i diameter. Det vattenburna värmesystemet kan jämföras med ett valigt kylskåp vad gäller utseende och storlek.

Vad är kostnaden för installation bergvärmepump?

Priset varierar och ligger mellan 100,000 kronor och upp till 180,000 kronor.

Vad är livslängden på en bergvärmepump?

Den kan ha en livslängd på upp till 20 år.

Vilket märke bör jag välja på min bergvärmepump?

Nibe är ett av de företag som levererar de mest högkvalitativa bergvärmepumparna.