Att skaffa en alternativ källa för uppvärmning har aldrig varit enklare och här följer en del grundläggande information för dig som funderat på att ta en närmare titt på konceptet bergvärme.
Hur fungerar bergvärme?
Jorden har under miljoner år värms upp naturligt av solen och del av denna energi är lagrad som värmeenergi i berggrunden. Där ligger temperaturen på våra breddgrader året runt kring ca 6–8°C och för att utvinna denna energi borras ett eller flera hål ca 90-200 m djupt in i berget. I borrhålen förs en så kallad kollektorslang ner vilken är fylld med frostskyddsvätska. Vätskan som leds i kollektorslangen pumpas upp till en bergvärmepump och i värmepumpen finns ett köldmedium vilket förångas då det kommer nära vätskan. Ångan samlas i sin tur upp av en kompressor vilket leder till att temperaturen höjs rejält och när den nått runt 50°C cirkuleras den värme ut i fastigheten via uppvärmningssystem.
Föra att detta system fungera krävs att tre slutna system används; värmepump, energibrunn och ett uppvärmningssystem som är vattenburet. Dessutom krävs att borrhålet är tillräckligt djupt för att bergvärmepumpen skall ge den värme som kan värma huset.